Ανακαλύψτε τη γύρω περιοχή

ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΙΟ ΛΙΜΕΝΙ

Μόλις 5 χλμ. από την Αρεόπολη θα βρείτε το Λιμένι – ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια χωριά της Λακωνικής Μάνης.Τοποθετημένο μεταξύ την ακτή του Αιγαίου και την πλαγιά ενός απόκρημνου βουνού, το πανέμορφο χωριό του Λιμένα γοητεύει τους επισκέπτες με μοναδική θέα και υπέροχα τοπία. Στη βραχώδη ακτή του χωριού θα δείτε μια γκάμα από γραφικά πέτρινα σπίτια κολλημένα πάνω στο νερό. Μόλις λίγα βήματα μακριά, θα βρείτε μια χαλαρωτική παραλία και πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια.

Εκτός αυτού, η περιοχή προσφέρει μια επιλογή από ελκυστικά τοπικά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε για να εξερευνήσετε την ιστορία και τον πολιτισμό της Μάνης, όπως το παλάτι του Πετρόμπεϊ – ένα τετραώροφο πυργόκαστρο που ανήκε στον Πετρόμπεϊ Μαυρομιχάλη, τον στρατιωτικό ηγέτη και τον τελευταίο ηγέτη της Μάνης, ο όποιος έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην επανάσταση και την μετα-επαναστατική εποχή. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε την εντυπωσιακή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, επισκεπτόμενος τα τοπικά παραδοσιακά εκκλησάκια , όπως το παρεκκλήσι του Αγίου Σώστη, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια της εκκλησίας της Παναγίας του Μπρέτη.

ΑΡΕΟΠΟΛΗ

Χτισμένη σε ξερό και γυμνό τοπίο, τελείως απροστάτευτη από τη μανία των ανέμων, στέκει στην είσοδο της Μάνης. Ο οικισμός δημιουργήθηκε σε θέση με νευραλγική σημασία, πάνω στο βραχώδες ύψωμα που απλώνεται στα πόδια του βουνού Προφήτης Ηλίας του Σαγγιά, για να ελέγχει το βασικό οδικό άξονα της Ν – ΝΔ Μάνης. Αρεόπολη ονομάστηκε μετεπαναστατικά προς χάρη των Μαυρομιχαλαίων, όταν ορίστηκε διοικητική πρωτεύουσα της επαρχίας Οιτύλου (1836).

Διάφορα στοιχεία (π.χ. το κωδωνοστάσιο των Ταξιαρχών και οι πυργοκατοικίες των Μαυρομιχάλη, Καπετανάκου και Μπαρελάκου) τονίζουν ιδιαίτερα την κατακόρυφη διάσταση. Το αρχοντικό πυργόσπιτο του Καπετανάκου (χτισμένο μετά το 1830) επεκτάθηκε σταδιακά προς ανατολάς και κατά μήκος του αναπτύχθηκε αγορά, σημαντική για όλη τη Μάνη. Αυτή την περίοδο χτίστηκαν και νέα μεγαλύτερα διώροφα ή τριώροφα κτήρια με ισόγεια μαγαζιά και κατοικίες και ο οικισμός απέκτησε χαρακτήρα μικρής πόλης. Η ανοικοδόμηση συνεχίστηκε μέχρι το 1940, όταν και άρχισε να μειώνεται.

Ιστορική είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών του 18ου αι. στο κέντρο της πόλης και η Πέτρα που χρησίμευε για στήριγμα της ελληνικής σημαίας κατά την Επανάσταση του `21. Παρά τη μείωση του πληθυσμού της μεταπολεμικά, παραμένει ο μεγαλύτερος οικισμός και η πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης. Έχει προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά έργα γοήτρου (μεγάλες και ενδιαφέρουσες κατοικίες, κατοικίες επιφανών γενεών). Η φύση συνυπάρχει με το δομημένο περιβάλλον. Μικροί κήποι με ελiές, συκιές και μουριές καθώς και διάφορα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στους κήπους και τους τοίχους των σπιτιών.

ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ

Χαρακτηρίζεται ως το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου. Αποτελείται από τρία σπήλαια: την Αλεπότρυπα, το Καταφύγγι και τη Βλυχάδα που είναι επισκέψιμο. Εξερευνήθηκαν πρώτη φορά το 1950 από το ζεύγος σπηλαιολόγων Πετρόχειλου. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό χώρο κυμαίνεται από 16-20ο C και στο νερό 12ο C. Η επίσκεψη του γίνεται με μικρές βάρκες και τον βαρκάρη να σας ξεναγεί στην ιστορία του σπηλαίου.

Το μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 1.200 μέτρα λιμναία και 300 μέτρα χερσαία, ενώ η διάρκεια επίσκεψης είναι 20΄ – 25΄ λεπτά με την βάρκα και άλλα 5΄ – 10΄ με τα πόδια.

Στο Νεολιθικό Μουσείο, που βρίσκεται πλησίον του σπηλαίου, εκτίθενται ανεκτίμητα σε ιστορική αξία ευρήματα των παλαιολιθικών χρόνων.

Τα σπήλαια Δυρού και το Νεολιθικό Μουσείο είναι ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης των επισκεπτών στη Μάνη.

ΓΥΘΕΙΟ

Το Γύθειο είναι μια πανέμορφη πόλη στη Λακωνία με ένα γραφικότατο λιμάνι. Νεοκλασσικά σπίτια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού «Ακούμαρο», στενά ανηφορικά σοκάκια με σκάλες, το νησάκι Κρανάη με τον επιβλητικό του φάρο, μ΄ένα μικρό πευκοδάσος και τον πύργο Τζαννετάκη – όλ΄αυτά και άλλα συνθέτουν την ομορφιά και τη γοητεία της σημερινής πόλης.

Στο Γύθειο μπορεί κανείς να απολαύσει τις δραστηριότητες της ζωής μιας σύγχρονης αλλά και ρομαντικής επαρχιακής πόλης με ήρεμους ρυθμούς και πλούσια φυσική ομορφιά. Μια γοητευτική πινελιά στο θαυμάσιο τοπίο του Γυθείου δίνει το νησάκι «Κρανάη» στη νότια πλευρά της πόλης, ενωμένο σήμερα με την ακτή. Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, διανυκτέρευσε η Ωραία Ελένη – σύζυγος του Μενελάου – με τον εραστή της Πάρι, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη, πριν από το ταξίδι στην Τροία. Φεύγοντας ο Πάρις ξέχασε το κράνος του, λέει ο μύθος, και έτσι πήρε το όνομά της η Κρανάη.

Στο βόρειο μέρος του Γυθείου, κοντά στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το αρχαίο θέατρο που σύμφωνα με το μυθολογία χτίστηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Ανακαινίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού παίζονται αρχαία θεατρικά έργα. Δύο χλμ. από το Γύθειο, το Μαυροβούνι, με πεντακάθαρη θάλασσα, που προσελκύει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Η αμμουδιά έχει χοντρή άμμο (τραχανάς) και το μήκος όλης της παραλίας είναι περίπου 5 χλμ. με ταβέρνες και άλλα καταστήματα για καφέ, αναψυκτικά, snacks κτλ. Τα μεσημέρια οι άνεμοι του Λακωνικού κόλπου είναι ιδανικοί για wind-surfing, ενώ για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ιστιοσανίδων και παράδοσης μαθημάτων για τους αρχάριους.
Άλλες Τοποθεσίες.